Maike!

Er is een tijd geweest dat ik graag Veronique had willen heten, maar daar ben ik overheen gegroeid. Mijn voornaam is Maike, met 1 ‘a’ en niet te verwarren met Maaike. Na mijn tijdelijke Veronique-verblinding ben ik maar wat blij met mijn naam, die minder vaak voorkomt dan Maaike, en dus iets exclusiever is ;-).

Het Meertens instituut heeft deze week  een voornamen databank gelanceerd. Alle voornamen in Nederland vanaf 1880 zijn hierin opgenomen, met aantallen geboortes/toevoegingen per jaar, verspreidingsgebieden en vaak ook de betekenis van de naam. Wat is er nou leuker dan je eigen naam opzoeken?Hieronder een korte samenvatting van de gegevens:

Maike stamt af van ‘Meie’;  Fri. naam. Uit Maye, Maio, Meio, eenstammige verkorting van Germ. namen met megin, dit betekent ‘kracht, sterkte’ (zie megin-). Kijk, dat hoor ik graag, dat mijn naam afstamt van kracht, sterkte.

In NL hebben totaal 30 mannen Maike als eerste naam gekregen, en 9 mannen hebben Maike als volgnaam. (Bijzonder, vind je niet?)

1548 vrouwen hebben Maike als eerste naam gekregen  en 238 als volgnaam.

In het jaar 1880 werden (naar schatting) 7 Maikes geboren.  Daarna varieert het een poosje tussen de 3 en 7 geboortes per jaar. Vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw daalt het aantal geboortes naar 2 per jaar en lange tijd worden er slechts 2 of 3 Maikes per jaar ingeschreven bij de Burgelijke Stand.  Er is een opleving te zien in 1930, 1934 en 1935 (7 geboortes)

Vanaf de jaren ’60 trekt de populariteit van de naam weer aan, hoewel er in mijn geboortejaar, 1967 nog steeds slechts 5 nieuwe Maikes worden aangegeven. Toch zijn de jaren ’60 en ’70 de aanzet tot grotere populariteit van de naam. Het topjaar voor de naam is 1983 met maar liefst 57 nieuwe Maikes!

Enfin, waar een mens zich al niet mee kan bezighouden.

Overigens, Maaike lijkt wel wat op Maike, maar heeft een andere stam (nl. Maria) en dus ook een andere betekenis. Maaike is ook minder exclusief, met die naam zijn er in de loop der tijd al 20.500 vrouwen ingeschreven. 1980 was het topjaar voor Maaike, met maar liefst 510 geboortes.

Als je nou een keer denkt, wat zal ik eens met mijn vrije tijd doen, dan kun je altijd een bezoekje brengen aan de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: