Depressie is de hel op aarde

Antonie Kamerling is dood. Hij heeft zelfmoord gepleegd.

Geschokte reacties op zijn dood. Terecht. Want hij was jong,  44 jaar, hij was bekend, succesvol en hij heeft er zélf een einde aan gemaakt. Zelfmoord is een taboe, dus de shock is des te groter, als iemand die ‘alles’  lijkt te hebben (de looks, de  talenten, de carrière, een vrouw en twee kinderen) uit het leven stapt.

Doordat wij de beschikking hebben over een wereldwijd web, kunnen we onze reacties met elkaar delen. Soms lees je dan, dat mensen zich niet kunnen voorstellen dat iemand hiervoor kiest. Gelukkig maar. Want dat betekent waarschijnlijk, dat deze mensen zelf nooit een fikse depressie hebben doorgemaakt. En met een depressie, bedoel ik een ‘echte’ depressie in de klinische zin van het woord; niet een dipje, een rotdag/week/maand of iets van die orde van grootte, maar een misselijkmakende, diepzwarte, hel-op-aarde,  tunnelvisie-veroorzakende depressie. Antonie, die te kampen had met depressie(s), heeft in interviews en gesprekken aangegeven dat het dat was; ‘de hel-op-aarde’. En dat is niet overdreven.

We weten niet hoe Antonie zich gevoeld heeft, wat hij heeft meegemaakt en wat er door hem heen ging op het moment dat hij dit besluit definitief maakte. Het gaat ons vaak zo makkelijk af om iemand(s daden) te beoordelen/veroordelen. Je kunt bedenken: wat zou ik doen als ik in zijn/haar schoenen stond?  Maar het punt is,  je kunt erover denken, maar je kunt het niet zelf ervaren. Je kunt dus niet met zekerheid zeggen, wat jij in datzelfde geval zou doen. Je kunt je er een voorstelling van proberen te maken, maar toch: als je het niet hebt meegemaakt, kun je alleen maar gissen naar wat jouw reactie zou zijn.

Antonie Kamerling is dood. Ik voor mij, wens hem toe, dat hij na ‘de hel op aarde’, nu op een betere plek is en rust gevonden heeft.

2 gedachten over “Depressie is de hel op aarde

Voeg uw reactie toe

  1. Deze blog heeft nogal wat losgemaakt. Zo word er (via Twitter) gezegd dat deze blog ‘dom geklets van een ongelovige ziel’ is en ‘zelfdoding wordt verheerlijkt’.

    Terwijl ik enkel wilde aangeven dat iemand die zelfmoord pleegt zó wanhopig en ziek moet zijn, een soort van ontoerekeningsvatbaar, anders doe je zoiets niet. En dat ik vind dat wij diegene niet mogen (en kunnen) beoordelen of veroordelen. Het laatste oordeel is niet aan ons mensen…. maar aan Iemand wiens Liefde zo groot is, dat wij die niet kunnen bevatten.

    Dat ik kan begrijpen hoe wanhopig iemand moet zijn als hij/zij deze beslissing neemt, wil niet zeggen, dat ik NIET erken dat de kinderen en partner de grootste slachtoffers zijn. Want dat snap ik maar al te goed. Ik ken mensen van wie een ouder of een kind zelfmoord heeft gepleegd en hun levens zijn verwoest. Maar dat neemt niet weg, dat ik intens mededogen voel voor de zelfmoordenaar. En dat ik hoop en wens dat deze nu rust heeft.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: