Vergeetachtige Jantien

Het gebeurt me nogal eens dat ik de keuken/huiskamer/slaapkamer in loop, om daar vervolgens verdwaasd om me heen te kijken en me af te vragen: wat kwam ik hier ook weer doen? Vervolgens enige tijd bezig te zijn met dat vraagstuk en onverrichter zake af te druipen, waarna het me enige tijd later, meestal op een ongelegen moment, weer te binnen schiet. Als ik dan niet gelijk actie onderneem (bijvoorbeeld door op te schrijven wat ik van plan was) dan kan de hele scène zich makkelijk nog een keer herhalen: ik sta in de slaapkamer/het washok/de badkamer en denk: wat kwam ik hier ook weer doen?

Het is met de conditie van mijn geheugen nog niet zo erg gesteld als dat van ‘Ten second Tom’*, het komt meer in de richting van Vergeetachtige Jan. Vergeetachtige Jan die in het Engelse postcodegebied van Sesamstraat  ‘Forgetful Jones’ wordt genoemd en die iedere keer goeiig zegt: “Oja, dat was ik vergeten”. Gelukkig voor Jan is daar sidekick Clementine, die hem overal aan helpt herinneren. Ik heb jammergenoeg niet zo’n secondant. Ik moet het doen met mijn eigen (falende) geheugen en met lijstjes.

Vaak denk ik: dat hoef ik niet op te schrijven, dat onthoud ik zo wel. Nou, niet dus. Dé tip die je dan vaak krijgt, is ‘maak een lijstje’. Gezien het aantal hits op Google dat je krijgt bij de zoekopdracht “lijstje maken” betreft het hier een gat in de markt. Blijkbaar ben ik niet de enige met een amnestische beperking/uitdaging.

Altijd leuk: online testen
We leven in het informatietijdperk en dankzij het internet kunnen we niet alleen razendsnel informatie opzoeken, maar ook zelfdiagnostiseren door middel van eenvoudige testjes. Bij een online test op ‘vergeetachtigheid’ scoorde ik 16 punten. Daar hoort de volgende uitslag bij:

10 t/m 19 punten;
Deze persoon is nogal een warhoofd en waarschijnlijk heeft hij/zij daar ook nogal eens problemen mee in het dagelijks leven. Probeer samen eens te bedenken waar dit door komt. Misschien is er sprake van veel stress of een drukke periode?

Alhoewel ik heb aangegeven dat ik de test voor mezelf invulde (dat was namelijk één van de vragen) wordt er toch in de derde persoon over mij gesproken. Het gaat dus al bergafwaarts met mij, dat er óver mij gesproken wordt, in plaats van mét mij. Ik houd het maar op ‘een drukke periode’ die nu al een decennium lang aanhoudt…..

U begrijpt, met mijn conditie, heeft het enige tijd geduurd voordat deze blog klaar was. Ik vergat zo af en toe wat ik ook weer wilde zeggen…..

* ‘Ten second Tom’, karakter uit de film “50 First Dates”, is een patiënt wiens kortetermijngeheugen zodanig is aangetast dat hij slechts 10 seconden kan onthouden.

 

3 gedachten over “Vergeetachtige Jantien

Voeg uw reactie toe

  1. Ik scoorde 23 in de test.
    Mijn vergeetachtigheid heeft ook te maken met omgeving en bezigheden. Op mijn werk kan ik niet zonder agenda en Post-it memobriefjes die mij aan zaken moet doen herinneren.
    Privéafspraken sla ik op tussen mijn oren en dat gaat zelden tot nooit mis.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: