Snel rijk worden?

Wonderlijk bericht vandaag, o.a. op NU.nl, AD en Trouw: steeds meer mensen bieden een nier te koop aan.

Afgelopen jaar boden zeker 24 mensen (al dan niet online) een nier te koop aan. Naar de achterliggende redenen kun je slechts raden, maar Andries Hoitsma, hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie van het UMC st. Radboud, denkt er het zijne van: “Het is crisis. Op deze manier denken ze hun problemen snel op te lossen”.

Het aanbieden van een nier (als donororgaan, niet bij de slager) is verboden in Nederland. Je riskeert al gauw een gevangenisstraf van een jaar. Ik ga er dan van uit dat het aanbieden tegen betaling verboden is, want ik kan me niet voorstellen dat je wordt aangeklaagd als je een familielid of je eega wilt helpen met één van jouw nieren.

Zo’n nier kan tot 80.000 euro opleveren. Goed beschouwd is dat ‘een koopje’, want in iets meer dan een jaar heb je het geld er al uit. Een jaar dialyseren kost 75.000 euro, dus tel uit je ‘winst’. Hoitsma is voorstander van een vergoeding van overheidswege, hij stelt zo’n 50.000 euro voor. Waar de Nierstichting dan weer tegen is. Ik heb er ook mijn vraagtekens bij, want waarvoor gaat de overheid betalen; alleen nieren van levende donoren of ook van overledenen? Dat de familie van een overledene een prijskaart krijgt: nieren 50.000 (p.stuk), een hart 80.000, een lever 75.000 euro?? Dat tikt lekker aan bij de erfenis, zou je denken.

Ik vind het wrang dat er nu vooral wordt gesproken over het prijskaartje van nierfalen. Ik ben me er van bewust dat dat prijskaartje er is, maar laten we niet vergeten wat het voor een patiënt betekent: vaak een streng dieet, niet teveel drinken (ook geen water), het heeft invloed op de vruchtbaarheid, vakantie moet zeer goed gepland worden en (fulltime) werken kan ook problemen opleveren, wegens gebrek aan tijd en energie. Kortom, de kwaliteit van leven wordt danig aangetast. Ik ben heel erg vóór orgaandonatie, maar zodra er geld bij komt kijken kunnen de motieven ook onzuiver worden.

Eén jaar dialyseren: 75.000 euro, een nier van internet: 80.000 euro, je kwaliteit van leven: onbetaalbaar.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: