Over een oud beroep

De plaatselijke middenstand moet je zoveel mogelijk ondersteunen, vind ik. Als ik iets bij een een ‘kleine zelfstandige’ kan betrekken, zal ik dat zeker niet nalaten en dan hebben de grootgrutter of de winkelketen het nakijken. Ik vind het belangrijk dat gespecialiseerde winkel(tje)s blijven bestaan en daarnaast vind ik het ‘gewoon gezellig’.

Ik heb wel mijn voorkeuren, zo heb ik op een steenworp afstand keus uit diverse stomerijen, ik ga altijd naar dezelfde, namelijk die ene die géén onderdeel is van een (landelijke) keten. Ook kennen we in dit dorp de luxe van meerdere schoenmakers. Ik ga niet naar de dichtstbijzijnde, maar altijd naar de leukste…. Zo’n echtpaar dat samen een winkel drijft en waarvan de man in kwestie zo´n echte ambachtsman is, die het gezellig maakt voor de klanten. Wat ze in Amerika een ‘pop and mom store‘  zouden noemen.

Vanmorgen toog ik met een sportschoen van zoonlief naar de schoenmaker. Zo’n veel te duur mode-accessoire (die sportschoen, niet de schoenhersteller), waarbij je  vooral betaalt voor het merk …. Het kunststof  ‘flapje’ op de neus van de schoen was los, voor de tweede keer al overigens.

Schoenmaker bekijkt het en zegt: ‘Dit is toch al de tweede keer? Wat doet-ie met die schoenen?’ Ik geef aan dat ik “geen idee” heb. Schoenmaker: ‘Kan je hem niet ruilen?’ Verbaasd zeg ik: “Nee, die schoenen heb ik twee maanden geleden gekocht, dus dat gaat niet meer”. ‘Nee, niet die schoenen, dat kind van je!’ 1-0 voor de schoenmaker.

Eind van de middag ga ik de schoen ophalen. De schoenmaker vraagt: ‘Heb je 100 euro bij je?’
Ik lach: “Nee, maar ik kan wel pinnen”. Schoenmaker: ‘Nee, ik wou zeggen, anders heb je teveel bij je’.
Ik vraag wat de kosten dan wel zijn. ‘Niets hoor, con amore’ is het antwoord. 2-0 voor de schoenmaker.

Het zijn die kleine dingen, die lolletjes die maken dat ik naar zo’n winkel terug blijf gaan, of het nou voor loszittende flapjes, leren zolen of schoenveters is.

Gun je plaatselijke middenstand een tweede ronde, als ze straks weg zijn, is het zonde

Een gedachte over “Over een oud beroep

Voeg uw reactie toe

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: