Er wordt niets verspild – Snipperpap

Onlangs heb ik weer een week mogen logeren bij de zusters Clarissen. Deze zusters leven naar het voorbeeld van de heilige Clara (1193-1253), de eerste vrouw die zich aansloot bij Francicus van Assisi en zijn ‘minderbroeders’. Ze leven een leven van gebed en stilte,  in eenvoud en soberheid.  Om in hun levensonderhoud te voorzien, hebben de zusters in Megen een hostiebakkerij.

De zusters hebben een groot respect voor Gods schepping en de natuur en zij springen zuinig om met de middelen die tot onze beschikking staan. Je ziet dat terug in hun levenswijze die gekenmerkt wordt door eenvoud, soberheid, hergebruik, zuinigheid. Zo eten de zusters groenten en fruit van het seizoen, afkomstig uit eigen tuin. Ze eten weinig vlees, soms vis, maar er wordt wel erg lekker (en gezond) gekookt! Het ontbijt en de avondboterham zijn sober, er is bruinbrood (meerdere soorten bruin) en kaas. Als toevoeging staat er de ene keer een pot jam en de andere keer een pot appelstroop op tafel. Ze drinken er zelfgemaakte kruidenthee bij. Er wordt gegeten in stilte. Het eten is eenvoudig, maar lekker.

Omdat er niets verspild wordt, gebruiken de zusters ook de ‘snippers’ die overblijven bij het vervaardigen van de (ronde) hosties. Deze snippers kunnen in de soep, ze kunnen worden gegeten als tussendoortje en er wordt snipperpap van gekookt. In 2009 zond de RKK de serie ‘Hemels Spijzen’ uit. Zuster Chiara Bots van de Clarissen in Megen en Nederlands eerste vrouwelijke meesterkok (in het bezit van 2 Michelinsterren) Margo Reuten ontmoetten elkaar in de kloostertuin. Op de site van de RKK, Katholiek Nederland zijn recepten te vinden en kun je de aflevering nog terugzien. Zuster Chiara vertelt het volgende over de hostiesnippers:

Onze hostiebakkerij bestaat sinds 1766, dus al bijna 250 jaar bakken wij hosties voor parochies, kloosters en tegenwoordig ook bejaardenhuizen en soms een enkele particuliere priester die met pensioen is. Over heel Nederland verspreid. Op dit moment zijn wij nog het enige klooster in Nederland die hosties bakt. Hosties bestaan alleen uit hoogwaardige bloem en water, dat is voorschrift. Er worden grote koeken gebakken en door het steken van de kleine hosties is er veel afval, droge afval noemen we dat, in de vorm van snippers. Na het steken worden ze gedroogd en na het drogen zijn ze lekker in de soep of als ‘tussendoortje’. Ook maken we er pap van. Sinds dit jaar liggen er zakjes te koop voor onze gasten en ze worden regelmatig meegenomen.

Na mijn verblijf heb ik ook een zak snippers meegenomen. En het recept voor de snipperpap staat bij de recepten in de kolom ‘Heerlijks’.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: