(Geen) Schotse Hooglanders

Vandaag zijn we gaan wandelen in de Pan van Persijn, ook wel het Panbos genoemd, dat gelegen is op grondgebied van de gemeenten Wassenaar en Katwijk (zh). In dit recreatiegebied is van alles te doen, er zijn speelweides, een hertenkamp, sportfaciliteiten, een theehuis en diverse picknickvelden. Een klein deel van de Atlantikwall (zo’n 100 meter tankmuur) loopt binnen de grenzen van het bos. Buiten de hekken van de Pan loopt de Atlantikwall tussen Wassenaar en Katwijk nog kilometers lang door, bestaande uit drakentanden, bunkers en tankmuur.

Naast het Panbos ligt het waterwingebied Berkheide. Dunea beheert het binnenduin (dat niet toegankelijk is voor recreanten, vanwege de infiltratieplassen die er liggen) en Staatsbosbeheer zorgt voor wandelpaden in het toegankelijke deel. Er zijn in dit duingebied Schotse Hooglanders en Konikspaarden uitgezet voor het begrazen van de vegetatie. Middels waarschuwingsborden wordt duidelijk gemaakt wat je wel en niet moet doen: zeker 25 meter afstand houden tot de dieren, niet op de kuddes inlopen, honden aangelijnd houden en nooit tussen een jong en zijn moeder in komen. Veeroosters zorgen ervoor dat de runderen niet van ‘hun’ terrein afkunnen.

Vol goede moed en allebei gewapend betraden we het duingebied in de hoop wat Hooglanders te kunnen schieten. Dat wil zeggen, gewapend met fototoestellen in de hoop mooie plaatjes te kunnen schieten natuurlijk. Foto’s maken is wel gelukt, alleen niet van Schotse Hooglanders, want die waren in geen velden of wegen te bekennen.

Waardoor we ons bezorgd afvroegen: zouden ze reeds het land zijn uitgezet door de PVV? De Gelderse PVV (of is het de PVVee?) wil de Schotse Hooglander, als geïmporteerde exotische diersoort, uit Gelderland verwijderen. Volgens de PVV hoort hier alleen onze eigen natuur thuis. Misschien moet de partijtop in Gelderland er maar een programmapunt van maken; oerhollandse vervanging zoeken voor de Schotse allochtonen. Nieuw PVV partijpunt: “Eigen vee eerst”.

Ondanks het gemis van de Schotten hebben we toch de nodige plaatjes kunnen maken en een prachtige wandeling gemaakt.

Update 28 maart: In Twente hebben ze wél Schotse Hooglanders rondlopen.

Foto’s gemaakt bij de Pan van Persijn:

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: