Piep zei de muis?

Onze buren zullen niet erg blij zijn met het door ons recentelijk aangeschafte witgoed. Zo zijn het afgelopen half jaar zowel de combimagnetron als de koffiezetter vervangen. En fabrikanten van dit ‘witgoed’ hebben een nieuwe hype geïntroduceerd: felle verlichting (het liefst blauw) en als het apparaat maar zo vaak mogelijk piept.

De koffiezetter is tevens bonenmaler, dus een bak koffie begint al met een bak herrie. Eigenlijk begint de herrie al eerder, namelijk tijdens het instellen: Koffiezetter inschakelen. Piep! Hoeveel kopjes wilt u zetten? Piep! Wilt u de koffie slap-medium-sterk? Piep! Wilt u bonen malen of gemalen koffie gebruiken? Piep! Kan ik starten? Ja? Piep! Als de koffie klaar is, volgen 5 (doordringende) pieptonen, die je naar de keuken moeten roepen om koffie in te schenken. De warmhoudplaat schakelt na een half uur uit. Om te voorkomen dat je na 3 kwartier de keuken in komt wandelen om te ontdekken dat de koffie koud is geworden, laat de koffiezetter het nog even weten: Jongens, het half uur is om, ik zet de warmhoudplaat nú uit! Pieieieieieieiep! Voor ons het signaal om een tweede bakkie in te schenken.

De combimagnetron is ook een verhaal op zich. Voordat je kunt gaan bakken, moet je de oven voorverwarmen. Dat geeft al de nodige tonen tijdens het instellen, maar als hij dan op temperatuur is, piept de oven uitgebreid. Als je daar niet op reageert, geen nood, gedurende tien (10!) minuten herinnert de oven je om de zoveel seconden door middel van een pieptoon aan het feit dat hij op temperatuur gekomen is. Ook na afloop van andere functies (heteluchtoven of magnetronfunctie), blijft de oven 10 minuten piepen om je eraan te herinneren dat er nog iets in de oven staat. Pas als je op de stopknop drukt, wordt het stil in de keuken.

Wat de achterliggende gedachte bij al dit gepiep is, weet ik niet. Wordt het koken er makkelijker of veiliger van? Wat ik wel weet, is dat het niet uit te schakelen valt. Het aloude liedje ‘Zagen, zagen, wiedewiedewagen’ krijgt in de 21e eeuw een heel ander einde. “Piep, zei de muis in het voooooorhuis” wordt ‘Piep zeiden de koffiezetter, de magnetron en het foooooornuis!’

 

Licht met een vlekje

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: