Je bent geroepen

Religieuze roeping
Vandaag is het Roepingenzondag in de Rooms Katholieke kerk. Wat is dat eigenlijk, roeping? In de tijd van het ‘Rijke Roomsche Leven’, was roeping niets vreemds. Om je heen kwam je geregeld mensen tegen die gehoor hadden gegeven aan hun eigen (religieuze) roeping. Op school gaven zusters en broeders les en er kwamen missionarissen langs om te vertellen over hun werk in den vreemde. Ook kwam er elk jaar bij ons een pater met de Jeugdjuweel, een soort vakantieboek met strips, puzzels en verhalen. De pater kon heel mooi vertellen. De opbrengst was (uiteraard) voor de missie, dus het geld was welbesteed.

Roeping dichtbij
Veel katholieken hadden een familielid, of kenden iemand die een familielid had, die zijn of haar religieuze roeping volgde. Het was niet ongebruikelijk om een ‘Heeroom’ (oom die priester is) te hebben of een tante die non was (iets waar overigens geen apart woord voor is, voor zover ik dat heb kunnen ontdekken). Jongens en meisjes die roeping ervoeren om priester of religieuze te worden, werden niet vreemd aangekeken. Families waren in zekere zin ook wel trots dat een kind ervoor koos om zijn of haar leven in dienst te stellen van de kerk

De Goede Herder
De RK Kerk viert op de vierde zondag na Pasen Roepingenzondag. Wereldwijd wordt gebeden voor meer roepingen tot priesterschap, diaconaat, het religieuze leven en het pastoraal werk. Die dag wordt er gelezen uit het Johannes-evangelie, de passage over de Goede Herder, die zijn leven geeft voor zijn schapen. Men zoekt naar mensen die Jezus (als herder) willen navolgen.

Iedereen is geroepen
Iedere mens heeft (een) roeping. Het is evident dat die niet voor iedereen gelijk is, het is niet ieders roeping om herder van de schapen te worden. Het werk en/of de levensstaat waartoe je je geroepen weet, verschilt per mens. Het kan zijn dat je geroepen bent tot een celibatair leven, waarin je je volledig geeft aan Christus. Het zal je misschien weleens zijn opgevallen dat zusters (nonnen) een ring dragen. Daarmee geven ze hun verbintenis aan met de kerk. Het is hun als het ware hun ‘trouwring’, hun Bruidegom heet Jezus.

Het huwelijk
 Maar je kunt ook geroepen zijn tot een ander huwelijk, het niet-celibataire (integendeel) huwelijk tussen man en vrouw*. Je kunt je geroepen weten te trouwen en (indien mogelijk) een gezin te stichten.  De kracht van het kerkelijk huwelijk zit in het feit, dat de echtgenoten God bewust uitnodigen in hun relatie. En dat doen zij niet alleen tijdens de huwelijkssluiting, nee, elke keer opnieuw vragen ze God om hun Heer te zijn en binnen hun verbond (het gezin) de leidende rol te willen spelen. Ze funderen hun huis op stevige rotsgrond. (Math 7, 24-25) 

Roeping verstaan
In deze tijd is overal om ons heen geluid, mobieltjes en mp3-spelers (hedendaagse muziekdozen) lijken alomtegenwoordig te zijn, stilte wordt steeds zeldzamer. Er komen zoveel signalen bij ons binnen, er wordt gepingd, ge-sms’t, ge-msn’d, getweet, we maken gebruik van social media, kijken tv, en het wordt steeds lastiger om de roepstem van God nog te horen. En als we hem al horen, dan luisteren we vaak zo slecht. Daarom is het nodig en goed, dat er gebeden wordt voor roepingen, en voor het verstaan ervan.

————————–

* Ik heb het hier specifiek over het kerkelijk huwelijk. Binnen de RK kerk is alleen een huwelijk tussen twee personen van verschillende sekse mogelijk. Gebaseerd op Genesis 1, 27

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: