“It’s only words”…. maar juist woorden kunnen meer kapot maken dan je lief is

Onlangs ging een nieuwe campagne van SIRE * van start, met als onderwerp ‘kinderen in een scheiding’. Met het nummer ‘Words’ van The Beegees als achtergrondmuziek zien we beelden van kinderen, die (pijnlijke) uitspraken op hun lijf getatoeëerd hebben. Doel van de campagne is, om scheidende ouders bewust te maken van de consequenties van de scheiding voor het kind en te laten zien hoeveel invloed hun woorden hebben op de kinderen. De woorden zitten letterlijk onder de huid, als een tatoeage, en kunnen levenslang consequenties hebben.

Als gescheiden moeder vond ik het niet meer dan logisch dat je (nooit ofte nimmer) je ex-partner afbrandt of neerhaalt tegenover je kinderen. Wat je gevoelens ook zijn ten opzichte van je ex en hoe moeilijk het soms mag (b)lijken om respectvol en fatsoenlijk te blijven, toch is dat wat je je kinderen verschuldigd bent. Je denkt misschien dat je je ex niets meer verschuldigd bent, maar je kinderen staan daarbuiten, zijn onschuldige omstanders en mogen niet meegesleept worden. En geloof me, na verloop van tijd, als de ergste pijn afneemt, zul je blij zijn dat je je kinderen geen deelgenoot hebt gemaakt van je negatieve gedachten.

De slogan van de campagne is: “Wat je zegt in een scheiding kan een kind voor altijd tekenen”. Maak daar maar van “Wat je zegt kan een kind voor altijd tekenen”.

Want het is waar, woorden kunnen kinderen levenslang beschadigen. Soms hebben woorden meer invloed op de rest van een leven dan slaag. Kinderen kunnen er een laag zelfbeeld aan overhouden en gebaseerd op hun minderwaardige gevoelens over zichzelf verkeerde keuzes gaan maken. Bijvoorbeeld door zelf in ‘ongezonde’ relaties te stappen. Maar ook het ontwikkelen van depressies en angststoornissen ‘tengevolge van’ is reëel. Als beschadigde kinderen zelf ook weer kinderen krijgen ligt het gevaar op de loer om in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Daarom is het goed dat SIRE dit soort campagnes voert, al zul je (als weldenkend mens) soms het gevoel hebben dat ze iets verkondigen dat toch ‘algemeen bekend verondersteld zou mogen worden’. Maar het doel van SIRE is om mensen aan het denken te zetten, en al bereiken ze maar één buurvrouw, leerkracht, kennis, oom of tante die de situatie herkent en zijn of haar hand uitsteekt naar de betrokken kinderen in kwestie, dan is de campagne al geslaagd.

*=SIRE (Stichting Ideële Reclame) wil maatschappelijke thema’s waar weinig of geen aandacht voor is zichtbaar maken en op de publieke agenda zetten (…) door middel van multimediale campagnes.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: