En weer een mijlpaal bereikt

Met de komst van een brief van de Minister van Defensie is er weer een fase die we afsluiten en wel de fase van kind-zijn. We gaan de fase van het man-worden in.

Levensloop
Hoe gaat dat in het leven van een moeder*?
(*en overal waar moeder staat, geldt net zo goed vader/ouder/verzorger )

Ze krijgt haar eerste kind en ze wordt moeder. Bij de komst van haar tweede kind is er sprake van een gezin.

De eerste vier jaar
Ik sla de vele mijlpalen van de eerste vier jaar over. De eerste stapjes, de eerste hapjes, de eerste verjaardag(en), de gang (zucht) naar het consultatiebureau. Veel mijlpalen, teveel om op te noemen en slechts zelden haalden mijn kinderen die op ‘het juiste moment’, als ik de consultatiebureau-arts mocht geloven. Maar goed, ondanks eventuele tekortkomingen op het gebied van de vaardigheden met betrekking tot het tekenen van poppetjes, gingen ze op hun vierde naar de lagere school.

Lagere school
De oudste gaat naar school, een mijlpaal. Je brengt hem elke ochtend naar de kleuterklas, waar je de jongste met moeite weer mee vandaan krijgt, omdat hij ook zo graag wil. Enkele jaren later is het zover, ook de jongste gaat naar school. Opnieuw een mijlpaal, vanaf nu heb je geen nietschoolgaande kinderen meer. Je hebt ouderavonden, sportdagen, zwemlessen, school-evenementen.

Middelbare school
De oudste gaat van de lagere naar de middelbare school; een mijlpaal. Je eerste kennismaking met middelbare school als ouder. De jongste gaat naar de middelbare school: opnieuw een mijlpaal, je bent nu officieel uit de lagere schoolleeftijd.

Uitgaan en loslaten
Dan komt het moment dat ze willen uitgaan. Ze willen niet meer de avond bij vrienden doorbrengen, maar naar een horeca-gelegenheid. En je laat ze -stapje voor stapje- gaan. De oudste het eerst. Slapeloze nachten als hij niet op de afgesproken tijd thuis is, zijn mobiel niet opneemt. In gedachten zie je hem al in een sloot liggen -of erger. Discussies over de tijd van thuiskomst, alcoholgebruik etcetera.  Straffen als hij zich niet aan afspraken houdt. Kortom, je hebt een tiener. En weldra komt de tweede tiener, die ook uit wil, die ook gaat ‘stappen’. Je bent al iets meer door de wol geverfd, maar toch…

Allerlei ‘eerste keren’
De eerste keer dat ze naar ‘een festival’ gaan, mijlpaal. De eerste keer dat ze met de trein half Nederland doorreizen om vakantie-vrienden op te zoeken, mijlpaal. De eerste vriendin(nen), mijlpaal. De eerste stedentrip, zonder jou, met school, mijlpaal. De eerste keer dat ze met hun vrienden op vakantie gaan, eerst nog in eigen land (“zuipen in Zeeland”) maar op een bepaald moment lonken de Spaanse costa’s, mijlpaal. En je houdt je hart vast, maar toch… ben je ook wel trots op je grote kerel(s).

Diplomering
De oudste haalt zijn diploma, opnieuw een mijlpaal. Hij gaat naar het HBO, daar stopt hij na een half jaar en gaat dan werken tot het nieuwe studiejaar begint. Mijlpaal, mijlpaal, mijlpaal. De eerste keer dat je te maken krijgt met studiefinanciering, met ‘ontgroening’ (al heette dat officieel anders), met teleurstelling als blijkt dat het niet lukt en met een werkend kind en (dus) kostgeld (want wij zijn nog ouderwetse ouders). De kinderbijslag houdt op voor de oudste, mijlpaal.

Ook zijn er mijlpalen die je ze liever niet zag bereiken; de eerste keer aangeschoten, de eerste keer roken, het eerste liefdesverdriet.

Uncle Hans (Hillen) meldt zich: I want you for the ‘Duts’ army
En dan nu; de mijlpaal van kind-zijn naar man-worden. De jongste kreeg vandaag een brief van de minister van Defensie, dat hij is ingeschreven voor militaire dienstplicht. Het betekent in feite niets, want in Nederland hebben we een beroepsleger en worden er geen vrijwilligers meer opgeroepen (tenzij). Maar toch is het wat mij betreft een mijlpaal: de Nederlandse regering vindt dat je in principe oud genoeg bent om oorlog te voeren, dus je bent geen kind meer. Dan word je een man.

 

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: