Komkommertijd: Beesten in ’t nieuws

Normaal gesproken is er in de vakantietijd weinig ‘echt’ nieuws en komen er daarom veel berichten in de media waarin dieren de hoofdrol spelen.

Dit jaar heb ik in de komkommerserie nog geen ‘dierennieuws’ gepubliceerd. Wel wat dierenfoto’s, maar die hadden niet met de actualiteit te maken. Dat er minder opvallend dierennieuws is, komt omdat er teveel ‘echt’ nieuws, ofwel mensennieuws is. Terwijl er wel degelijk incidenten geweest zijn met dieren in de hoofdrol. Ze vallen alleen in het niet bij het mensennieuws, daarom is er weinig aandacht voor.

Zo is er al in juli een haai gesignaleerd in het IJsselmeer. Later doken ook foto’s op, van een surfplank waar een flinke hap uit was. Er zijn echter twijfels aan de echtheid van het verhaal, vooral de surfplank lijkt een beetje ‘too much’ te zijn. In ieder geval heeft het nieuws, of het nu echt is of niet, minder aandacht gekregen dan normaal gesproken in het komkommerseizoen.

Nog meer vissennieuws: deze zomer spoelen er meer (dode) bruinvissen aan dan anders; alleen al in de maand juli zijn er 93 bruinvissen aangespoeld op de Zeeuwse en Zuid-hollandse kusten. Opvallend vaak zijn de dieren mager en/of ziek, maar het betreft ook vaak jonge dieren. Onderzoekers buigen zich nu over de vraag waaróm er zoveel van deze vissen aanspoelen.

En in de categorie ‘vissen’ natuurlijk ook de rel over orka Morgan. Deze jonge orka is in 2010 verzwakt uit de Waddenzee gevist en opgevangen in het Dolfinarium. Dat zou een tijdelijke opvang zijn, Morgan zou weer uitgezet worden. Uiteindelijk besliste het Dolfinarium dat zij niet moest worden uitgezet, omdat ze niet zou overleven; solitair en in het wild. Actiegroepen, samengevoegd in de ‘Orka coalitie’, betwisten het objectiviteit van het rapport waarop het Dolfinarium zich baseert, vanwege partijdigheid van de geraadpleegde experts. Zij vreesden al van begin af aan dat Morgan zou worden doorgesluisd naar een zee-aquarium, en ze willen dat Morgan teruggezet wordt in zee.

 

Er werd geprotesteerd voor de vrijlating van Morgan, ze kreeg zelfs een eigen advocaat. De Orka Coalitie stelde voor om Morgan te verhuizen naar een groter bassin in Deltapark Neeltje Jans, als voorbereiding op haar uitzetting. Er werd een familie orka’s gesignaleerd in de Noordzee, mogelijk de familie van Morgan. Dierenactivisten wilden dat uitgezocht werd, of Morgan zich zou kunnen aansluiten bij deze groep. Er werd gesteggeld over het medisch dossier van de orka, er werden kamervragen over haar gesteld. Uiteindelijk zou Morgan verhuizen naar Tenerife, de vergunning voor het vervoer was al binnen. Onlangs besliste de rechter echter anders: hij/zij vindt dat staatssecretaris Bleker de beslissing niet volledig had mogen overlaten aan het Dolfinarium. Dus Morgan brengt deze zomer nog door in Nederland.

Gaan we over naar de reptielen. Er zijn deze zomer al vier slangen ontsnapt, meest recent in Zeeland (de provincie). Daar ontsnapten in korte tijd twee grote wurgslangen, te weten in Arnemuiden en Middelburg. In Middelburg ging het om een gele rattenslang, die inmiddels teruggevonden is. In Arnemuiden gaat het om een python, die volgens de eigenaar vaak los door het huis kroop. De deur stond even open en de slang nam de benen. Deze slang is niet gevaarlijk, tenzij je een muis bent. Mocht je de slang tegenkomen, dan raad ik aan om hem niet in bad te stoppen, en toch maar even de politie bellen.

 

In Amerika een veel spannender avontuur met een slang: een gezin (met kinderen op de achterbank) rijdt op de snelweg als ze ineens een slang onder de motorkap vandaan zien komen!! De slang klampt zich uit alle macht vast en glijdt over de motorkap en de voorruit. Vermoedelijk heeft hij onder de motorkap gezeten, en nadat het gezin een kwartier op weg was, werd het hem daar te heet onder de voeten. Veel gegil en ‘Oh my Gods’ in de auto, maar toch knap dat de dame in kwestie ‘gewoon’ verder blijft rijden. De slang gaat uiteindelijk zijn eigen weg….. Filmpje van Youtube.

Verder enkele plagen van Bijbelse proporties: een plaag van wilde zwijnen in Epe (de gemeente wil ze afschieten, Partij voor de Dieren wil een wildrooster), hondsbrutale meeuwen (hier gefilmd in Alkmaar, maar eigenlijk overal aan de kust te vinden) en niet te vergeten, waar een klein dier groot in kan zijn; de muggenplaag die ons land te wachten staat.

Kortom, dit is, in een notendop, het dierennieuws van de zomer 2011.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: