Hier met die gouden stuiver!

Vanaf 1968 heeft Ria Bremer 17 (!) jaar lang het programma Stuif es In gepresenteerd. De opzet was als volgt: laat kinderen op het toneel hun kunsten vertonen, een hobby of een bijzondere verzameling of zo. Alle deelnemers krijgen een ‘stuiver’ aan een lint (voor de jongeren onder ons: een stuiver was in de tijd dat wij in Nederland met guldens betaalden 5 cent, ofwel het twintigste deel van eenen gulden, eene waarde van 5 cents )

De beste deelnemer krijgt aan het eind de zogenaamde Gouden Stuiver. Bij de Gouden Stuiver hoorde het Gouden Stuiverlied, waarvan ik mij de tekst herinner als zijnde: “lalalalala, dit is de gouden stuiuiuiver, lalalalalalala lalalalaa, dit is de gouden stuiuiuiver, hoempapapa, lalalalalalalala.”  *

Het publiek bestond uit schoolklassen van diverse lagere scholen. Elke uitzending werd publiek voor een volgende keer gekozen, door middel van De Balk. De balk (het woord zegt het al) was een balk, waaraan (in eerste instantie) brieven hingen van scholen die graag langs wilden komen. Ria Bremer trok (zonder te kijken) brieven van de balk. In de loop der tijd werden de ingestuurde brieven steeds aparter, om op te vallen aan de balk. Later waren het complete knutselwerken. De zaal kon assisteren, door Ria Bremer te ‘sturen’: “links, rechts, hoger, lager”.

Aan het eind van het programma werd het slotlied Dit is het einde (dat doet de deur dicht, dat gaat van tralalala)* gezongen en kwamen er ballonnen naar beneden. Iedereen mocht dan het podium op.

Stuif es In werd (volgens mijn informatie) eens per 6 weken op zaterdagmiddag uitgezonden. (in mijn herinnering was het wekelijks, maar dat zal dus wel niet). Eerst (live) vanuit een rondreizende tent, later vanuit de Meerpaal in Dronten, Het Spant in  Bussum en het Stuif-es-In theater in Ponypark Slagharen. Leuk weetje: achter de schermen ving Ad Visser de kinderen op en begeleidde ze. Nog een leuk weetje: bekende deelnemers van Stuif es In waren onder meer Jochem van Gelder (met een imitatie van Boney M.) en Wibi Soerjadi (wat zou die nou gedaan hebben?).

Enfin, tot zover het concept Stuif es In. Jeugdherinnering voor velen, zeker omdat het programma zo lang liep. Morgen meer over mijn goudenstuivertrauma…..

*Stuif es In lied:
Stuif es In
We stuiven allemaal mee
Kom d’r in voor de lol
We gaan rollebollen
Stuif es in
We zingen nu op TV
Vlug want de tent is al vol

De echte tekst van het Gouden Stuiverlied luidt:
Gefeliciteerd met je Gouden Stuiver
Hang ‘m aan de muur, speld ‘m op je jas
Gefeliciteerd met je Gouden Stuiver
Van je ras, ras, ras
Maandag ben je de koning van de klas

Eindtune:
Dit is het einde, dat doet de deur dicht
Er zijn geen woorden voor
Ja dat is tralalalalala
Ja dat is tralalalalala
Dit is het einde, dat doet de deur dicht
Er zijn geen woorden voor
Ja dat is tralalalalala
Ja dat is tralalalalala

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: