Een mislukte foto…

Zo heette de eerste aflevering van de jeugdserie Q en Q, die werd uitgezonden op 5 oktober 1974. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik over deze serie praat, en hetzelfde geldt voor leeftijdsgenoten. Op zevenjarigen maakte deze serie een onuitwisbare indruk (een zevenjarige in de jaren ’70, ik kan me niet voorstellen dat een kind van 7 in 2012 erg onder de indruk zal zijn).

De titelsong (“Q en Q, huuhuuhuuhuuhhuuhuuuhuu, Q en Q, huuhuuhuuhuuhuuhuuhuuhuu”) werd gezongen door Robert Long.

Q & Q gaat over de twee vrienden Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant. Aristide (jongetje met de bril) bestudeert vogels en fotografeert, Wilburs hobby is paardrijden. Als de jongens een keer in het bos zijn, valt Wilbur met de camera uit een boom en knipt per ongeluk af. Op de (wazige) foto die zo gemaakt wordt, ontdekken de jongens het lichaam van een (dode?) man. Ze gaan terug om te kijken, maar dan is de plek verlaten. Wel vinden ze een grote (zegel?)ring. Niemand gelooft hen, totdat de oudoom van Aristides (Reinier, in de serie opa genoemd) zich ermee gaat bemoeien. De laconieke Adjudant Mudde (gespeeld door Sacco van der Made, om nooit te vergeten) liet duidelijk merken dat hij niet veel kon met het verhaal van de jongens (tjajajajajajaja). Het was een reuzespannende serie (voor die tijd) er keken gemiddeld  zo’n 3,1 miljoen mensen per aflevering (en echt niet alleen kinderen).

Het succes van de serie zat hem ongetwijfeld ook in de verteltrant, iedere aflevering werd je in spanning achtergelaten. Als je de hele serie achter elkaar bekijkt, zal ongetwijfeld opvallen dat het verhaal eigenlijk wat mager was, maar de manier waarop het gebracht werd, maakte het enorm spannend. Iedere onthulling zorgde weer voor nieuwe raadsels. (die man met de Mercedes, die telkens weer opdook, brrr) De serie is overigens ook in Duitsland en Oostenrijk een succes geworden.

Ook de muziek heeft een grote rol gespeeld, de tune van Robert Long, maar ook de muziekjes die de spanning moesten opvoeren. Brrr, daar kan ik het nog koud van krijgen.

Hier het begin van de eerste aflevering

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: