Drink kraanwater. Maar niet uit plastic.

Afgelopen weekend werd ik gewezen op berichten over het hervullen van kleine waterflesjes, dat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarmee bedoel ik de (bron)waterflesjes die je in de supermarkt koopt. Veel mensen hervullen die keer op keer met kraanwater. Vooral in Nederland schijnen we daar kampioen in te zijn.

Het probleem daarbij is niet het kraanwater, want dat is in Nederland van hoge kwaliteit. Het probleem zat hem ook niet zozeer in de bacteriën die na veelvuldig gebruik in de flesjes terecht komen. Want wat bleek uit onderzoek door microbioloog Rijkelt Beumer (Universiteit Wageningen) in 2007: als flesjes herhaaldelijk gebruikt worden (en niet met heet water en een sopje worden schoongemaakt) komen ze boordevol bacteriën te zitten, waaronder mogelijk ook enterobacteriën oftewel poepbacteriën. Omdat het over het algemeen je eigen bacteriën zijn, is het wel vies, maar je gaat er niet aan onderdoor.

Maar goed, het probleem zit hem hier in de ‘weekmakers’. Want waar we geen rekening mee houden; die flesjes zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Nu gaat het erom dat die weekmakers in het water terechtkomen. Vooral als een flesje warm wordt, in de zon heeft gelegen bijvoorbeeld. (of in een sopje met heet water?), maar ook onder normale omstandigheden.

Wat zijn weekmakers?
Het plastic waarvan de flesjes worden gemaakt, is van zichzelf erg breekbaar. Om het plastic veerkracht en elasticiteit te geven worden er ftalaten en bisphenolen (BPA*) aan toegevoegd, de zogenaamde weekmakers. Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen en het komt in ons bloed terecht.

Het gevaar voor de gezondheid
Dat dat onwenselijk is blijkt uit verschillende studies; er is aangetoond dat BPA hormoonverstorend kan zijn én dat er verbanden bestaan tussen BPA en hart- en vaatziekten, leverschade, diabetes, prostaat- en borstkanker, obesitas, afwijkingen van de schildklier evenals gedrags- en voortplantingsproblemen. Ik bedoel maar.

Nu krijgen we BPA over het algemeen sowieso binnen, er is niet altijd wat tegen te doen. Maar om te beginnen zouden we kunnen stoppen met het hervullen van plastic flesjes.

Nog meer nadelen van flesjes bronwater
Flesjes uit de supermarkt zijn ‘lekker makkelijk’ voor onderweg. Maar als je omrekent wat het bronwater kost ten opzichte van ons kraanwater, schrik je je wild. Voor een euro drink je (met gemak) een heel jaar kraanwater (uitgaande van 1,5 liter per dag). Om precies te zijn; een jaar kraanwater drinken kost 82,5 cent. Reken dan eens uit wat je zou betalen voor 365 x 1,5 = 548 liter bronwater. Voor die hoeveelheid Spa Reine betaal je 275 euro (afhankelijk van de aanbieding en de flesmaat, hoe kleiner de fles, hoe duurder het wordt)

Andere feiten in het nadeel van plastic flesjes:
–       2,5 % van de olieproductie gaat op aan het maken van flesjes
–       De CO2 uitstoot die je krijgt van produceren, verpakken en vervoeren van bronwater is 300 (tot 500) keer hoger dan van kraanwater.
–       Minder dan 20% van de flesjes wordt gerecycled. De overige komen in grote hoeveelheden rechtstreeks in het milieu terecht – in de stad, de natuur, op het strand en dus ook in de plastic-soep-eilanden in de oceaan.

‘Plastic soep’
In de oceanen drijft een eiland van plastic, ook wel ‘het nieuwe continent Aqua-destra’ genaamd. De schattingen hoe groot dat eiland is lopen uiteen. Volgens de ene schatting is het zo groot als Frankrijk, Portugal en Spanje samen, maar er zijn ook ramingen die spreken van 2 x de grootte van de USA.

Het plastic dat in The Great Pacific Garbage Patch drijft, valt in kleine stukjes uiteen, waardoor het lastig op te ruimen is. Gelukkig zijn er mensen die erover nadenken en een oplossing bedenken, getuige het idee van de Delftse studenten Boyan Slats en Tan Nguyen. Zij hebben een haalbare oplossing bedacht voor de plastic soep, in de vorm van drijvende recyclestations in de oceaan. Slat is nu bezig met de uitwerking ervan.

De dood van een zeedier
Veel zeedieren sterven als direct gevolg van al dat plastic. Ze eten het op, bijvoorbeeld omdat een plastic zak onder water op een kwal lijkt, of plastic flessendopjes die door vogels voor voedsel worden aangezien. Of ze raken verstrikt in plastic. En het plastic laat gifstoffen achter in het water die terechtkomen in de voedselketen. (en wie staat er bovenaan de voedselketen? Juist ja.)

UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.

Drink kraanwater, gebruik minder plastic
Kortom, er valt veel voor te zeggen om minder plastic te gaan gebruiken. Als consument kun je al snel scoren op minder gebruik van plastic flesjes en plastic tassen. Neem je eigen tassen mee als je boodschappen gaat doen (beter nog: zorg dat je altijd een tas bij je hebt) en vervang je plastic spaflesje voor een roostvrijstalen exemplaar. Rvs waterflessen zijn een goede vervanging voor de plastic wegwerpflesjes. Er zijn heel wat alternatieven. Kijk maar eens bij  TapnGo, Krnwtr, Klean Kanteen (GreenJump) en OneforOne. Bij ONEforONE is het motto: Buy one, give one. Eén aankoop betekent al een leven lang schoon drinkwater voor iemand in een ontwikkelingsland. ONEforONE garandeert rechtstreekse hulp, je bijdrage gaat één op één naar sociale ondernemingen in ontwikkelingslanden.

Nog meer info
Voor meer informatie kun je terecht op de sites van Nudge,  krnwtr en bijvoorbeeld Plastic Whale.

Kijk ook eens naar dit filmpje over de mythe van de flessen water (the Story of Bottled Water (2010)).

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: