Voedselbank Wassenaar bijzonder blij met donaties

Verbazingwekkend genoeg is er ook in Wassenaar een ‘filiaal’ van de Voedselbank regio Haaglanden. Ik schrijf met opzet ‘verbazingwekkend’, dit is de meest voorkomende reactie als mensen horen dat Wassenaar een voedselbank heeft. Toch hoeft het geen verbazing te wekken, het kan namelijk iedereen overkomen, dat je moet rondkomen van een minimum en in aanmerking komt voor ondersteuning door de Voedselbank.

Missie van de Voedselbank: ‘Wij verstrekken verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers’.

Van tijd tot tijd zijn er initiatieven van organisaties, bedrijven en particulieren om voedsel in te zamelen voor de Voedselbank. Zo heeft de Weight Watchers onlangs de actie Lose for Good gehouden. Op ‘Donation Day’ konden de deelnemende cursisten het aantal kilo’s dat ze waren afgevallen, omgezet in kilo’s voedsel, inleveren bij hun plaatselijke voedselbank. Ook in Wassenaar was dat het geval.

Landelijk is er door Weight Watchers cursisten totaal 11.000 kilo voedsel gedoneerd. Jammergenoeg is het gewicht dat in Wassenaar is ingebracht niet berekend, maar alles was van harte welkom. Het bestuur van de Voedselbank waardeerde de actie zeer.

Dit hebben de Wassenaarse WW'ers ingebracht voor de Voedselbank
Dit hebben de Wassenaarse WW’ers ingebracht voor de Voedselbank

Voedselbanken zijn afhankelijk van donaties  en werken met (onbetaalde) vrijwilligers. Ze benaderen producenten en distributeurs van voedingsmiddelen en zamelen bij hen producten in, waarvan de kwaliteit nog steeds goed is, maar die om bepaalde redenen niet meer verkocht kunnen worden (en dan meestal vernietigd worden of als veevoer worden gebruikt). Van deze goederen worden vervolgens pakketten gemaakt die wekelijks worden uitgedeeld aan particuliere huishoudens die het om een of andere reden financieel niet kunnen redden.

De Voedselbank schrijft:

Wij weten wel wat u soms stiekem denkt…
Het zijn mensen met torenhoge schulden, opgebouwd door roekeloos lenen. Die niet werken. Laag opgeleid natuurlijk. Van die types: wel een breedbeeld en een dvd, maar de kinderen voor schandaal de straat op sturen.

De werkelijkheid is anders: Slechts een deel van onze cliënten heeft problematische schulden. Vaak gemaakt om zolang mogelijk ‘normaal’ te kunnen blijven leven. Er zijn genoeg mensen bij met betaald werk (20%) en een (middel)hoge opleiding. En een mooie tv is niet noodzakelijk, maar vaak wel de enige overgebleven luxe. Vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaald sporten zijn allang doorgestreept. Kleren kopen ze meestal tweedehands.

Een alleenstaande moeder met kinderen bijvoorbeeld, die in geldproblemen komt doordat haar man geen alimentatie betaalt; een zelfstandige ondernemer, goed opgeleid, die zijn zaak onderuit ziet gaan en schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen; een ontslagen werknemer die te lang op een uitkering moet wachten en z’n spaargeld al heeft opgegeten. Een oudere met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.

Dit soort mensen komt vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel; Te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen… De problemen stapelen zich geleidelijk op, tot ze de mensen om wie het gaat, dreigen te verpletteren.

Als Voedselbank kunnen we via het uitdelen van voedselpakketten tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de kans actief aan verbetering van hun situatie te werken

In Wassenaar wordt wekelijks voor 27 tot 28 gezinnen een pakket klaargemaakt. De medewerkers van de voedselbank (allen vrijwilligers) kennen hun cliënten, en stemmen de inhoud van het wekelijkse pakket waar mogelijk op hen af. Mag iemand geen vlees eten,  zijn er in een gezin kleine (of juist grote) kinderen, met al dat soort zaken houden de medewerkers rekening als zij een krat klaarmaken. Stichting Voedselbank Wassenaar is onderdeel van de Stichting Voedselbank regio Haaglanden en ontvangt via hen de basisartikelen, maar er komen ook plaatselijke donaties binnen. Zo werd er de afgelopen tijd vaak verse groenten en fruit gebracht door Wassenaarse volkstuinders en ook de kerken en diverse andere organisaties zetten zich in voor de Voedselbank.

Het is triest, dat initiatieven als een Voedselbank nodig zijn in een land als het onze, maar tegelijkertijd is het prachtig dat mensen zich onbetaald willen inzetten voor een ander. Hulde aan de vrijwilligers van de voedselbanken. En aan donateurs.

Overhandiging door Monique Commers, coach voor Weight Watchers aan Gina van Kesteren namens het bestuur Voedselbank Wassenaar
Vlnr Maike Marks – cursist, Monique Commers – coach van Weight Watchers, Mevrouw Gina van Kesteren – voorzitter van het bestuur Stichting Voedselbank Wassenaar en Gré Brouwer – secretaris bestuur Stichting Voedselbank Wassenaar

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: