~Rats are love!~

Een aantal van jullie weten het al; wij zijn echte ratlovers. Tamme ratten welteverstaan. In de loop der jaren hebben we er acht gehad, 6 meisjes en 2 jongens. Niet allemaal gelijktijdig, het ging van; eerst twee dames, Koko en Kabibi (roepnaam Bibi), later twee mannen erbij Mr. Bean en Nozzie (officieel Nosferatu). De dames en heren woonden in aparte kooien en kwamen daar ook gescheiden uit, want we wilden niet fokken en ook geen oeps-nestje (uit de naam kun je al opmaken wat het is).

Augustus 2003, aankomst van Koko en Bibi

 

December 2003, aankomst Nozzie en Mr. Bean
December 2003, aankomst Nozzie en Mr. Bean

Toen de laatste van deze schatten was overleden, hebben we even gewacht, en toen hebben we ons opgegeven voor 4 dames. Ja, opgegeven, want als je hart hebt voor dieren, koop je je rat bij een betrouwbare fokker. En betrouwbare fokkers hebben nu eenmaal niet aan de lopende band nestjes, dat is een kwestie van zorgvuldig plannen. Deze vier dames kregen de namen Tina, Tamara, Uma en Ushi.

Tamara op de open haard
Tamara op de open haard
Uma op de haard
Uma op de haard

Om inteelt te voorkomen worden er stambomen bijgehouden en veel fokkers doen hun best om ziektes zoveel mogelijk uit te sluiten. Dus de gebruikelijke gang van zaken is; je gaat op zoek naar een fokker (vaak ‘rattery’ geheten) waarvan je vindt dat hij/zij goede ratjes heeft. Karakter is daarbij belangrijker dan uiterlijk. Er moet vertrouwen zijn van beide kanten, jij moet de fokker zien zitten, en de fokker moet jou als nieuw baasje zien zitten.

De fokker heeft een nestplanning en je kunt je opgeven voor rittens (zo noem je de kleine ratjes) uit een gepland nestje. Maar de natuur laat zich niet sturen, van tevoren is niet zeker of de dekking lukt, hoeveel rittens er geboren zullen worden en van welk geslacht. Dus er is een wachtlijst en met een beetje geluk worden de ratjes die je zou willen hebben ook geboren.

Ik ben zo vrij geweest deze foto te lenen van Ratcity. Dit is het Q-nest, waarvan wij drie mannetjes hebben gereserveerd
Pasgeboren rittens. Ik ben zo vrij geweest deze foto te kopiëren van Ratcity. Dit is het Q-nest, geboren op 31 januari 2014

De nesten worden in alfabetische volgorde vernoemd, dus A-nest, B-nest, C-nest et cetera. Het is de bedoeling dat je de rat een naam geeft met een beginletter van de aanduiding van het nest. Koko en Kabibi kwamen uit een K-nest, Mr. Bean uit een M-nest, Nozzie een N-nest, enfin, je snapt wel waar dit heen gaat.

We hebben altijd erg genoten van onze ratten. Minder leuke kanten zijn er ook; ratten worden soms ziek. Vooral tumoren en abcessen zijn vreselijk vervelend. Gelukkig hebben we een goede dierenartsenpraktijk in de buurt, waar ze ook goed zijn in het opereren van kleine dieren (want het is wel piep- en piepklein allemaal). We hebben enkele operaties laten uitvoeren in de loop der tijd. Het verwijderen van tumoren heeft soms tot gevolg gehad, dat een rat over een fikse lengte ‘openlag’ . Maar als zo’n diertje daarna nog een tijd vrolijk verder leeft, is het zeker de moeite waard. Helaas is het niet altijd succesvol, we zijn ook een keer een ratje in de eerste 24 uur na de operatie kwijtgeraakt. Dat zijn beslist de minder leuke kanten van het hebben van ratten. Maar je krijgt er zoveel voor terug ……dat klinkt een beetje als wat ouders over hun kinderen zeggen, nietwaar?

Hier zie je dat Koko alweer aardig opknapt na haar operatie
Hier zie je dat Koko alweer aardig opknapt na haar operatie

Enfin, nadat van deze vier dames ook de laatste was overleden, bleef de kooi leeg. Sterker nog, de kooi had zijn beste tijd gehad en is afgevoerd.

Als je eenmaal bent besmet met het rattenvirus, kom je er niet meer van af. Beste remedie om met het virus om te gaan: zorgen dat je ratten onder handbereik hebt! Na enkele jaren zonder ratsels, hebben we onlangs besloten dat het weer tijd wordt…. En staan we nu ingeschreven voor 3 mannen van het Q-nest van Ratcity. Uit het Q-nest, dus is het zaak om leuke namen met een Q te verzinnen. We hebben al een lijstje favorieten…. Jullie horen nog wat het wordt!

~~~wordt vervolgd~~~

2 gedachten over “~Rats are love!~

Voeg uw reactie toe

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: