Update uit de ziekenboeg

Als je tamme ratten als huisdier wilt, doe je er goed aan om een ziektekostenverzekering voor ze af te sluiten. Helaas bestaat er niet zoiets als een dierenverzekering voor ratjes, dus als je tamme ratten als huisdier wilt, doe je er goed aan een spaarpotje voor dierenartsrekeningen te starten.

Dat hebben we dan ook gedaan, zodra we wisten dat er weer ratten zouden komen, ben ik een zgn. ‘Spaardoel’ gestart, met de veelzeggende titel ‘Dierenarts’. Een paar euro per rat per maand geeft een beetje zekerheid.

Je start met zo’n ‘appeltje voor de dorst’ in de verwachting dat je er het eerste jaar nog geen gebruik van zult hoeven maken, maar helaas…..Amper 8 maanden oud had Quibus de twijfelachtige eer om als eerste bij de dierenarts te zitten. Hij bleek twee abcessen in zijn buik te hebben, die operatief moesten worden verwijderd. Op zaterdag ontdekte ik het grote abces, op maandag zat hij op het spreekuur en ontdekte de dierenarts het tweede abces, de operatie werd gepland voor dinsdag.

Op de ochtend voor de operatie knapte het grootste abces, voorwaar geen feest, dat kan ik u wel vertellen (verdere beschrijving laat ik achterwege, beelden en geuren mag u er zelf bij bedenken).

Enfin, we hebben de buik zo goed mogelijk schoongemaakt, zijn om 09.00 uur naar de dierenkliniek gegaan en ’s middags om half vier konden we de patiënt weer ophalen. De operatie was geslaagd,als zichtbare herinneringen een kaalgeschoren plek op zijn buik en twee strepen met hechtingen.

In de duna na de operatie, zijn vacht staat alle kanten op
In de duna na de operatie, zijn vacht staat alle kanten op

Quibus was slaapdronken en bleef dat de rest van de dag. Omdat na een narcose het risico op onderkoeling bestaat, lag hij in de duna kooi (soort aangepaste kooi die als ziekenboeg dient) met een kersenpittenzak (Hittepit) als kruik. Deze zak warm je op in de magnetron en hij geeft dan een tijdlang warmte af. Omdat hij gevuld is met kersenpitten, kan het geen kwaad als de rat onverhoopt de zak kapot knaagt.

De eerste nacht wilden we Quibs graag dichtbij houden, dus de duna ging mee naar de slaapkamer. Om de 2 uur ging de wekker en stond één van beiden op om het hittekussen opnieuw op te warmen in de magnetron. De eerste nacht kwam hij goed door, dat was al een pak van ons hart.

Dag twee brak aan, en Quibus bleef wel wat sloom, vonden we. Hij at en dronk als we het hem aanboden, ook de antibiotica ging erin, maar hij ging niet uit zichzelf op zoek naar voedsel.

Hapje Bambix
Hapje Bambix
Slokje water
Slokje water

Omdat we vonden dat Q te sloom bleef en we vermoedden dat hij pijn had, belden we woensdagmiddag de dierenarts op en maakten een afspraak voor donderdagmorgen, dag drie.

Maar uiteindelijk konden we daar niet op wachten, Quibus was dan wel slaperig, maar niet zo slaperig, dat hij zijn hechtingen met rust liet. Om tien voor vijf op dag twee (zo’n 30 uur na de operatie) waren we opnieuw op weg naar de dierenarts….. Quibus had in een oogwenk de hechtingen van één van zijn wonden verwijderd. En niet alleen de buitenste hechtingen (hij was drielaags gehecht) maar ook de diepere laag daaronder. Een gat zo groot als een vingertop was het resultaat. Vier ‘krammen’ had de dierenarts nodig om het gat weer te sluiten. Met een soort nietpistooltje werden deze in zijn buik ‘geniet’. (voor wie nieuwsgierig is en een sterke maag heeft; de foto’s staan hier) (de beelden kunnen door sommigen als schokkend worden ervaren, dus kijken is op eigen risico)

Onder zijn dekentje in de duna
Onder zijn dekentje in de duna

Ook nacht 2 mocht Quibus weer logeren op de ouderslaapkamer. De volgende ochtend, dat wil dus zeggen vandaag, was hij tierig en levendig. We krijgen niet de indruk dat hij pijn heeft op dit moment, hij verbouwt de duna, gaat op stap, eet, drinkt, poept en plast. Zijn broers zijn al enkele keren ‘op ziekenbezoek’ geweest, dat wil zeggen, ze mochten onder toezicht met Quibus op de bank. Dat ging meestentijds goed, alleen tijdens een van de laatste bezoekjes wilden ze de hele tijd ‘stoeien’ en dat lijkt ons nog niet zo’n goed idee, gezien de grote wond die Quibs heeft.

Op dit moment brengt hij zijn tijd voornamelijk door op de bank, onder het toeziend oog van Baasje en/of Vrouwtje (die zelf grieperig thuis zit, dus samen met Quibs in de lappenmand zit).

Het zoveelste dutje, naast het kussen waar Vrouwtje haar dutjes doet
Het zoveelste dutje, naast het kussen waarop Vrouwtje haar dutjes doet

Tot zover de update vanuit de ziekenboeg, waar Quibus langzaamaan weer de oude lijkt te worden, afgezien dan van een ritssluiting in zijn buik….. We houden jullie op de hoogte!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: