Rabarbermoes of -compote

Rabarber rabarber rabarber
Onlangs zag ik ze liggen, rabarberstengels. Dat voerde me terug in de tijd, rabarbermoes, ik was er dol op! (nog steeds). Ik kreeg meteen trek in rabarbermoes (of compote, geen idee waar die grens ligt). Ik had er alleen geen benul van hoe ik dat moest maken, maar gelukkig bestaat er zoiets als het in-ter-net*, waar je van alles kunt vinden, van uitleg over bougies, vertalingen van Franse teksten, filmpjes met katten, maar dus ook recepten voor rabarber. Blijkt dat rabarber multi-inzetbaar is, je kunt er veel meer mee doen dan alleen tot moes koken, maar moes was waar ik trek in had, dus dat was het recept waar ik naar zocht.

Dat bleek heel makkelijk te zijn, rabarbermoes maken. Ik stond versteld. Tevens voorzag het WereldeWijdeWeb** mij van een handig filmpje over het schoonmaken en koken van de stengels. (aangeboden door uw grootgrutter die op de kleintjes let)

Rabarber schoonmaken en bereiden

In veel recepten wordt over aanzienlijke hoeveelheden suiker gesproken, maar ik hou juist van het zurige van de rabarber, dus wat mij betreft, zo min mogelijk suiker erin.

Recept
Het recept wat ik uiteindelijk gebruikt heb, staat nu op de receptenpagina.

Rabarber is gezond
Rabarber is  rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium, natrium en magnesium.
Rabarber bevat veel vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C.
Rabarber bevat veel vezels en weinig calorieën.

Kopen en bewaren
Rabarber is vers als de stengels stevig aanvoelen. Er zijn groene, rode en groenrode stengels, de groene zijn zuurder dan de rode. (dit heeft dus niet te maken met  rijp of onrijp, groene stengels zullen nooit rood worden). Je kunt de stengels onverpakt een week in de koelkast bewaren. Stukken in een bakje invriezen (minimaal -18 graden) kan ook, je hoeft de rabarber niet vooraf te blancheren. De stukken blijven een jaar goed in de vriezer.

Oxaalzuur
Rabarber bevat oxaalzuur, daar doen de nodige verhalen de ronde over. Ik heb wat informatie opgezocht op verschillende sites, die zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde; de inzichten van tegenwoordig geven aan dat als je gevarieerd eet, het oxaalzuur geen probleem hoeft te zijn. (‘geniet met mate’).

Van de website BeBio

Griezelverhalen over rabarber

Rabarber bevat, net als overigens groente als bietjes en spinazie, oxaalzuur. Oxaalzuur heeft twee effecten: het maakt een verbinding met kalk, en is dan onoplosbaar. Dit zorgt in hoge doses voor irritatie van het spijsverteringssysteem en de nieren. Ten tweede kan kalk, bij het eten van oxaalzuur, minder goed door het lichaam worden opgenomen. Als je gevarieerd eet en genoeg calcium binnen krijgt, is er niets aan de hand. Je kunt het oxaalzuur eventueel neutraliseren door tijdens het koken van rabarber een beetje kalk (bij de drogist te koop) toe te voegen. Dit neutraliseert gelijk de zure smaak waardoor je minder suiker hoeft te gebruiken. (–maar veel mensen vinden dat het juist de specifieke rabarbersmaak weghaalt. Nodig is het in ieder geval niet, het toevoegen van kalk– MM)

Een hoge dosis oxaalzuur is giftig. Vooral in de bladeren en de wortels van rabarber zit vrij veel oxaalzuur. De stengels kunnen daarentegen geen kwaad, zo lang je maar geen kilo’s rabarber achter elkaar eet. Het schijnt dat een volwassen vrouw ongeveer 5 kilo rabarberbladeren moet eten om een dodelijke dosis binnen te krijgen, voorlopig niets om je druk over te maken dus.

————————————————————————————————————————————————————

* = Wat is internet?
Het internet is de benaming voor een zeer groot, de hele aarde omspannend openbaar netwerk van computernetwerken, waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force. De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd militair netwerk, dat later voor algemeen gebruik geschikt is gemaakt vanuit Amerikaanse universiteiten. Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.

** = Wat is het WereldWijdeWeb?
In het dagelijkse spraakgebruik wordt met internet vaak het World Wide Web bedoeld, maar dat is slechts een van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, VoIP, FTP en Usenet.

Bron: Wiki-de-piki

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: