Komt een rat bij de dokter

Even over die dokter van mij. Dat is een zeer capabele vent. Toch zie ik hem liever niet, want zeg nu zelf, wie komt er graag bij de dokter? Ik vind het niet prettig als men mij palpeert, bevoelt, betast, beklopt en bepotelt, mijn temperatuur wil nemen en mijn gewicht wil weten. Ik voel me dan als het ware binnenstebuiten gekeerd.

Dit is mijn oudoom Quibus

Maar goed, ik kom er niet altijd onderuit, dat spreekuur, dat schijnt voor mijn Eigen Bestwil te zijn. Een paar maanden geleden heeft hij me geopereerd, na afloop zag ik roze olifanten door de kamer dansen, waardoor ik me in de verkoever van een dierentuin waande, maar dat bleek achteraf een bijwerking van de pijnstillers te zijn.  Verder heeft hij puik werk geleverd. Een keurig litteken en geen last meer.

Ook met mijn broer en onze voorgangers hebben Baasje en Vrouwtje regelmatig de gang naar de dierenarts gemaakt.  Ratten mankeren weleens wat, dus je ontkomt er niet aan. Onze artsen nemen ratten serieus, als het nodig is winnen ze informatie in bij superspecialisten, en ze blijven op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dat is een geruststellend gevoel.

Ik heb u verteld dat kooigenoot Paddy ‘van de straat’ kwam. Met alle risico’s van dien! Of valt dat wel mee?

De meningen zijn verdeeld, sommige kenners zeggen dat het levensgevaarlijk is om ratten ‘van buiten’ in huis te halen, in verband met eventuele aanwezigheid van leptospirose (bacterie die ziektes kan veroorzaken die gevaarlijk zijn voor mensen). Bij ratten in het wild is deze zeer zeker aanwezig.

Laat u niet misleiden door dat snuitje

Aan de andere kant staan deskundigen (en niet de minsten*) die van mening zijn dat de kans zeer klein is, dat tamme ratten die op straat gezet zijn het kunnen hebben. En dit ook nog niet in de praktijk tegen gekomen zijn. Verder is het de vraag of de test wel betrouwbaar (genoeg) is voor ratten (deze is ontwikkeld voor honden).

Ik neem hier verder geen standpunt over in (en op deze plek wordt hierover ook geen discussie gevoerd, daar zijn genoeg andere fora voor), maar goed, Baasje voorzag al dat Vrouwtje zou gaan piekeren als ze geen duidelijkheid had, want ze heeft een levendige fantasie. Dus die kleine is getest op leptospirose.

Hij bleek negatief (en dat is positief). Mits de test natuurlijk betrouwbaar is…. Maar laat ik verder geen olie op het vuur gooien……

Nu mag je bij me liggen, nu ik weet dat je ‘schoon’ bent

 

 

 

* deze deskundigen zijn dierenartsen, het laboratorium, het RIVM en de Universiteit van Utrecht.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: