In de herhaling: Schoolboeken kaften

Het is weer de tijd van het jaar, veel scholieren (en ouders) zien zich dezer dagen gesteld voor de uitdaging die “boeken kaften” heet. De schoolboeken zijn binnen en nu moet er nog gezorgd worden voor een beschermende papierlaag om de boeken. Vaak door scholen verplicht gesteld, overigens.

Verder bestaan er tegenwoordig  kant-en-klare kaften, de zogenaamde 10-seconden kaften, maar die zijn nog aardig aan de prijs. Voor wie met ‘gewoon’ ouderwetsch kaftpapier aan de slag wil, maar niet (meer) weet hoe, plaats ik hier een stap-voor-stap instructie met foto’s.  Boeken kaften is niet moeilijk, het is een kwestie van even je (sch)ouders eronder zetten. Als je eenmaal weet hoe, dan is het zo gebeurd.

Wat tips vooraf:
Gebruik stevig kaftpapier dat NIET afgeeft.
Maak scherpe vouwen, alvorens je het papier omslaat en evt vastplakt.
Als er afbeeldingen op je kaftpapier staan, let er dan op dat ze goed uitkomen op het boek (dus niet op z’n kop of overdwars) (tenzij je dat leuk vindt natuurlijk)
Draai het werk steeds zó, dat je makkelijk kunt werken.
Schrijf de etiketten, alvorens je ze op je boek plakt (anders ontstaan tijdens het schrijven indrukken op de omslag van het boek)

Hieronder zie je wat ik bedoel als ik spreek over de RUG (of band) van het boek en de voor- en achterOMSLAG (of kaft)

We beginnen met de benodigdheden: kaftpapier, schaar, plakband en een stapel schoolboeken.

Leg het boek OPEN op het kaftpapier en knip een stuk papier af, dat voldoende ruimte laat aan de boven-, onder-, linker- en rechterkant van het (OPENLIGGENDE) boek.

Dan doe je het schoolboek DICHT en vouwt het papier om de zijkanten van vooromslag en achteromslag.
Eén voor één, dus eerst de zijrand van de vooromslag (voorkant boek), vervolgens het papier straktrekken en de zijkant van de achteromslag (achterkant boek) doen.
Maak een goede scherpe vouw (eventueel doe je dat zonder dat de omslag van het boek er tussen zit, dan wordt de vouw strakker).

Je legt het schoolboek nu recht voor je (de zijkanten van het papier zijn naar binnen gevouwen) en je ‘rilt’ de boven- en onderkant.
Rillen = het maken van een vouwlijn. Je maakt een afdruk in het papier, zodat je straks weet tot hoever je moet inknippen.
Je kunt dat ‘rillen’ met bijvoorbeeld de toppen van je vingers en/of je nagels doen, als volgt:  je plaatst duim en wijsvinger dicht bij elkaar en wrijft (met je nagels) over de boven- en onderrand van het boek. Zowel aan de voorkant als de achterkant van het boek.
Daarna ziet het er zo uit:

Ter hoogte van de rug van het boek, moet het papier ingeknipt worden.
Je vouwt het boek  weer OPEN en schuift het (liggend in het kaftpapier) wat naar boven toe, zodat je aan de onderkant het papier kunt inknippen.
Alleen bij de rug van het boek!
Vanaf de rug van het boek 2 á 3 cm naar links en naar rechts.
Schuin inknippen (zie foto).
Let hierbij op de streep (vouwlijn) die je door middel van rillen gemaakt hebt (de scherpste streep).
Je knipt in tot vlak onder die streep en vouwt het stukje papier naar binnen toe.

Je draait het boek om en doet hetzelfde met het kaftpapier aan de bovenkant ter hoogte van de rug.

Je legt het boek daarna goed in het midden van het kaftpapier, zodat er geen papier onder of boven bij de rug uitsteekt.

Dan ga je de hoeken van het kaftpapier omvouwen, let op, dat je dat je ze niet helemaal tot de vouwlijn omvouwt (dus niet te dicht tegen omslag van het boek), anders krijg je een dikke prop bij het naar binnen vouwen. Klinkt ingewikkeld? Zo ziet het er uit:

Het is verstandig om te oefenen om de flappen naar binnen te vouwen terwijl het boek zoveel mogelijk DICHT ligt. Anders loop jet het risico dat, wanneer je het boek dichtklapt, het kaftpapier te strak zit. Het is wat lastig in het begin, maar na een paar keer oefenen zal het steeds beter gaan.

Tijdens het vouwen plak je de hoeken van het kaftpapier vast met een klein stukje plakband.

En voilá:

Nu nog de etiketten er op plakken. Deze kun je het beste schrijven, vóórdat je ze op het boek plakt, om doordrukken te voorkomen. Veel succes!!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: