Meneer Van Dale wacht (niet meer) op antwoord

Goed, je gaat dus als 52-jarige terug naar school. Naar het mbo welteverstaan, om (alsnog) je opleiding verpleegkunde te doen.

Veel zaken zijn nog wel bekend en aan de meeste vakken lijkt weinig te zijn veranderd. t Kofschip (te gebruiken voor de vervoeging van werkwoorden in verleden tijd en bij voltooide deelwoorden) kent de nieuwe toevoegingen kofschiptaxietje en xtc-koffieshopje. Maar de regel is niet wezenlijk veranderd, de nieuwe varianten geven hooguit wat extra steun.

En verder? Inderdaad, we hebben meer kennis van het DNA en er is over bepaalde ziektes meer informatie dan 30 jaar geleden (denk aan HIV/AIDS). Maar dat ook bij het rekenen een en ander gewijzigd was, dat was nieuw voor me. Ik wist al dat er tegenwoordig op de basisschool geen staartdelingen meer worden geleerd aan de kinderen. Nu is dat ‘kolomsgewijs rekenen’. Ik heb het mijn zoons zien doen en ik was blij dat de een de ander kon helpen, want ik ‘zag’ het gewoon niet.

Maar dat ook Meneer Van Dale niet meer is…. Dat was nieuws. Vroeger gebruikten wij het ezelsbruggetje Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord om de volgorde van het oplossen van een som aan te geven: Machtsverheffen, Vermenigvuldigen, Delen, Worteltrekken, Optellen, Aftrekken. Maar internationaal was de regel anders en wij als Nederlanders moesten daar in mee.

Nu heeft men bedacht dat de zin ‘Hoe Moeten We Van Die Onvoldoendes Afkomen’ een beter ezelsbruggetje is.
Dit staat voor: (Haakjes) Machtsverheffen, Worteltrekken, Vermenigvuldigen, Delen, Optellen, Aftrekken.
Gelijkwaardige bewerkingen worden van links naar rechts uitgevoerd. Machtsverheffen – Worteltrekken, Vermenigvuldigen – Delen, Optellen – Aftrekken, zijn per stel gelijkwaardig aan elkaar.

Dus ik leer mezelf nu aan deze volgorde te gebruiken, want we moeten mee in de vaart der volkeren. En onvoldoendes, die wil niemand.

  • Bron: OnzeTaal.nl
  • Bron: Ezelsbrug.nl

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: