Liefde – fragment

Ik zit aan tafel met een mevrouw die afasie heeft. Dat betekent, dat ze haar gedachten niet meer onder woorden kan brengen. Door hersenletsel kan de spraak, het taalbegrip en het lezen en schrijven worden aangetast. Mevrouw kan niet meer communiceren op de manier die wij allemaal zo gewoon vinden, namelijk door te praten. Daar raakt mevrouw gefrustreerd van en wie kan het haar kwalijk nemen?

Ze wil me het een en ander vertellen, maar voor mij is het onverstaanbaar. Het is net alsof mijn oren verstopt zitten. Maar heel soms pik ik iets op. “…… en toen zei zij……” Ik haak erop in: ‘Oh, zei ze dat?’ en mevrouw knikt bevestigend. Ik hoor haar ook een keer “en ik de boodschappen” zeggen, dus reageer ik daarop: ‘Deed u de boodschappen?’ en ook dat bevestigt ze. Het zijn kleine lichtpuntjes in onze conversatie, het meeste gaat helaas langs me heen.

Mevrouw wordt op een bepaald moment verdrietig. Ik pakt haar hand en streel die. Ze kijkt naar mijn hand. We leggen onze handen op elkaar, vier handen.

Ik wijs naar haar nagel en ze kijkt belangstellend. ‘Wat een mooie nagellak’ zeg ik. Ze lacht en knikt, iemand heeft de moeite genomen om haar nagels mooi te lakken, hoe leuk is het als dat bevestigd wordt, mooie nagels heeft u.

En dan licht haar hele gezicht op, ze gaat rechtop in haar stoel zitten. In de gang heeft ze haar man zien lopen. Haar gezicht straalt zoveel liefde en herkenning uit als hij naar haar toekomt en haar een kus geeft, dat ik een brok in mijn keel krijg.

Afbeelding van Efes Kitap via Pixabay

Disclaimer: In verband met privacy en herleidbaarheid zijn karaktereigenschappen van mensen gecombineerd, en/of er zijn fictionele elementen toegevoegd. Gebruikte afbeeldingen zijn eigen foto’s of stockfoto’s van Pixabay.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: